AB iyi düşünsün! Türkiye, BRICS’e üyelik başvurusu yaptı

Türkiye’nin BRICS’e üyelik için başvurduğu iddiası dönem başkanı Rusya’nın Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov tarafından resmen açıklandı. Uşakov, “Türkiye, tam üyelik başvurusunu sundu. Değerlendireceğiz” dedi.
Türkiye’nin Batı’nın kurumlarına karşı alternatif olarak görülen BRICS’e olası üyeliği konusunda Rusya’dan bir son dakika açıklaması geldi.

BRICS dönem başkanı Rusya’da Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Ankara’nın BRICS’e üyelik için başvurduğuna dair son günlerde gündemde yer tutan iddialarla ilgili konuştu.

“TÜRKİYE BAŞVURUSUNU YAPTI”

9. Doğu Ekonomik Forumu’nda gazetecilere verdiği demeçte Türkiye’nin tam üyelik için başvurduğunu belirten Uşakov, Ankara’nın talebinin BRICS ülkeleri tarafından değerlendirileceğini söyledi.

“DEĞERLENDİRECEĞİZ”

Uşakov, “Türkiye, tam üyelik başvurusunu sundu. Değerlendireceğiz.” dedi.

AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, dün basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız BRICS’e üye olmak istediğimizi daha önce defalarca dile getirdi.” demişti.

BRICS’TEKİ İLK NATO ÜLKESİ OLABİLİR

Ankara’nın üyeliğe kabul edilmesi halinde Türkiye, BRICS grubundaki ilk NATO ülkesi olacak.

AZERBAYCAN BAŞVURU YAPTI

Kısa süre önce Azerbaycan, Rusya lideri Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in Bakü’de görüşmelerinin ardından BRICS’e resmen üyelik başvurusu yapmıştı.

KREMLİN, ERDOĞAN’IN RUSYA’DAKİ ZİRVEYE KATILACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, dünkü açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rus tarafının Tataristan Cumhuriyeti’nin Kazan kentindeki BRICS Zirvesi’ne katılma davetini kabul ettiğini belirtmişti.

Rus basınına demeç veren Uşakov, “Teklif Türk tarafına iletildi ve Erdoğan kabul etti.” demişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA ZİRVEYE KATILACAK

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20-24 Ekim tarihleri arasında Kazan’da yapılacak zirveye katılacağını duyurdu.

Dönem başkanı Rusya’nın ev sahipliğindeki 16. BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan’da yapılacak.

BRICS’İN OLUŞUMU

Haziran 2006’da St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in bir araya gelmesiyle kurulan BRICS, 2010’da Güney Afrika’nın, bu yıl ise Mısır, Etiyopya, İran ve BAE’nin katılımıyla çok uluslu bir yapı haline geldi.

30 ülkenin daha katılmaya hazır olduğu BRICS, küresel ekonomide önemli konuma sahip ve dünya düzeninde alternatif birlik olma yolunda ilerliyor.

Ekonomi ağırlıklı BRICS, gelişmekte olan ve ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin hakimiyetine direnç gösteren devletlere uluslararası konularda daha fazla temsil ve söz hakkının verilmesi hedefini de güdüyor.

BRICS NEDİR?

Gelişen dünyanın beş büyük ülkesi Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın baş harfleriyle oluşan BRICS, Batı’nın tek taraflı ekonomik işbirliğine alternatif olarak ortaya çıkan ve üye ülkeler arasında hem ekonomik hem de kültürel işbirliğini amaçlayan bir organizasyon.

‘BRIC’ terimi ilk kez 2001 yılında ABD’li yatırım bankası olan Goldman Sachs yönetim kurulu başkanı Jim O’Neill tarafından hazırlanan ‘Building Better Global Economic BRICS’ raporunda kullanılmıştı.

BRICS ÜLKELERİ HANGİLERİ?

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın üyesi olduğu BRICS, 1 Ocak 2024’te İran, Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Etiyopya’nın resmen katılımıyla birlikte organizasyondaki üye ülke sayısı 10’a kadar genişledi.

BRICS ülkelerinin toplam yüzölçümü 2024 itibarıyla yeni ülkelerin katılımıyla birlikte 45 milyon metrekare, nüfusu ise 3.4 milyar kişiye ulaşmış durumda.

YÖNETİCİ Editör

Taraf Olmayan Habercilik Yapan Aybüke Türk Haber, dünyadaki bütün Türklerin gür sesi ve onların kulağı olacaktır. Habere Bozkurtça bakan ve değerlendiren Aybüke Türk Haber mazlumların da temsilcisi olmayı hedeflemiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Narin Güran cinayetinde 2 kişi daha gözaltına alındı

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kaybolduktan sonra cinayete kurban gittiği anlaşılan 8 yaşındaki Narin Güran soruşturmasının genişletilmesiyle, …

Bir yanıt yazın