Rusya ile Ukrayna arasında krize neden olan Donbas’ın önemi

Donbas, zengin yer altı kaynaklarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Bölgede son 200 yılda çıkarılan fosil yakıt miktarı belli oldu.

Dünya, Rus kökenli nüfusun ağırlıkta olduğu Donetsk ve Luhansk (Donbas) bölgelerindeki olası savaş riskini konuşuyor.

Bölgede yaşayan Rusya yanlısı ayrılıkçılar, 2014 yılında ağır silahlarla Ukrayna yanlısı birliklere saldırı düzenledi.

Halk oylamasının yapıldığı bölgede ayrılıkçılar, aynı yıl 11 Mayıs’ta sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti adı altında yönetim oluşturdu.

Rusya ile Ukrayna arasında yıllardır ihtilafa neden olan Donbas, zengin yer altı kaynaklarıyla dikkat çekiyor.

Yaklaşık 6,5 milyon nüfusa ev sahipliği yapan ve Avrupa’nın dördüncü büyük maden alanı olarak tanımlanan Donbas, uzun süredir Ukrayna’nın en büyük sanayi merkezi ve önemli bir kömür üreticisi konumunda bulunuyor.

200 yılı aşkın bir süredir bölgeden yaklaşık 15 milyar ton fosil yakıt çıkarıldığı tahmin ediliyor ve son olarak kömür rezervinin yaklaşık 100 milyon ton olduğu düşünülüyor.

Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından Donbas’taki madenlerin çoğu kârsız hale geldi ve kapatıldı. Ayrıca 2014’te Ukrayna ile Rus destekli ayrılıkçılar arasında yaşanan çatışmalar, maden alanlarına büyük zarar verdi.

Ukrayna Ulusal Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün 2019 tarihli raporu, ayrılıkçıların elindeki bölgelerdeki en az 300 bin kişi, taşan madenlerden kaynaklanan kimyasal kirlilik nedeniyle tehdit altında olduğunu aktardı.

YÖNETİCİ Editör

Taraf Olmayan Habercilik Yapan Aybüke Türk Haber, dünyadaki bütün Türklerin gür sesi ve onların kulağı olacaktır. Habere Bozkurtça bakan ve değerlendiren Aybüke Türk Haber mazlumların da temsilcisi olmayı hedeflemiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

41 ilde düzenlenen eş zamanlı PKK operasyonunda147 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Yerlikaya, “41 ilde PKK/KCK’ya yönelik Jandarma tarafından son 10 gündür devam eden ‘Gürz-37’ …

Bir yanıt yazın