Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, acil toplanarak bölgedeki Rusya-Ukrayna krizi hakkında toplantı yaptı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı sonucunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil toplanma kararı almıştı.
TSİ ile 05.00’te gerçekleşen toplantıda, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine vurgu yapıldı.Toplantıdan çıkan ana başlıklar şu şekilde;”PUTİN GÖNDERECEĞİ ASKERLERE BARIŞ GÜCÜ DİYOR, BU SAÇMALIK”
ABD Daimi Temsilcisi Linda Greenfield, “2. Dünya Savaşı’ndan beri ABD ve BM’nin kurucu anlaşması var, ki bu güvenlik konseyi onu korumakla görevlidir. Bu anlaşma, İmparatorlukların otoritelerine karşı bir güvenlik görevi gördü. Putin bu bölgelere göndereceği askerlere barış gücü diyor bu saçmalık. Bunu yaparak dünyaya bir seçenek sundu. Bundan kaçamayız seçim yapmalıyız. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ihlal ediliyor. Putin tarafından yapılan bu hamle bariz bir şekilde Ukrayna işgali için bahanedir. Burada Putin’in neden bunu yaptığını tahmin etmek gayet kolay. Putin, Ukrayna’nın Batı’dan nükleer silah alacağını söyledi, bu doğru değil. Ukrayna bunu istemiyor. Bu yanlış bir düşünce.
“PUTİN, ESKİ RUS İMPARATORLUĞUNA GERİ DÖNMEK İSTİYOR”
Eski Rus İmparatorluğu’ndan kalan topraklarını istiyor. Putin tüm dünyanın zamanda geri gitmesini istiyor adeta. Artık 1900’lerde değiliz, 2022’deyiz. Rusya Ukrayna’yı daha da işgal ederse o zaman yıkıcı bir hayat kaybı göreceğiz. Göç krizi göreceğiz ve milyonlarca insan yurdundan olacak. Putin uluslararası sistemimizi test ediyor. Güç yoluyla BM ile dalga geçebileceğini kanıtlamak istiyor.
“PUTİN, MİNSK ANLAŞMASINI PARAMPARÇA ETTİ”
Başkan Putin, Minsk Anlaşmasını yırtıp attı, paramparça etti. Hepimiz BM’nin ilkeleri arkasında durmak zorundayız. Şu anda kimse kenara çekilemez. Ukrayna’ya yapılacak bir saldırının her BM üyesine ve BM anlaşmasına yapılan bir saldırı olacağını söylemeliyiz. Diplomatik masanın tek yer olduğunda hala kararlıyız.” dedi.
“DONETSK VE LUHANSK, 2014’TE ZATEN BAĞIMSIZLIĞINI İLAN ETMİŞTİ”
Konuşan temsilcilerden sonra cevap olarak toplantıya başkanlık eden Rusya Temsilcisi Vasiliy Nebenzya konuştu: “Donetsk ve Luhansk konusunda bize sözel saldırı yapıldı. Rusya’nın buradaki iki cumhuriyeti sebepsiz yere tanımış gibi bir algı var. Bu iki cumhuriyet bağımsızlıklarını Ukrayna’dan 2014’te zaten elde etmişti. Ancak biz bunları şu anda tanıdık. O dönemde Ukrayna’da ki rejimin bir daha düşünüp kendi vatandaşlarına silahlarla konuşup, bombalamaktan vazgeçeceğini umuyorduk. Kiev’e defalarca çağrı yaptık. Kiev, Donetsk ve Luhansk temsilcileriyle konuşmayı reddetti. Anlaşmalar yapıldığında bu cumhuriyetler çoktan zaten bağımsızlığını ilan etmişti.” diye konuştu.
“DONBAS’TA YAŞAYANLARI ASİLER OLARAK GÖRÜYORSUNUZ, BUNU DAHA ÖNCEDE YAPMIŞTINIZ”
Putin’in sözlerinin manipüle edildiğini belirten Nebenzya, “Batılı meslektaşlarımızın desteklediği Ukrayna, Minsk anlaşmalarını defalarca ihlal etti. Donetsk ve Luhansk’ta can kayıpları var, bu nedenle iki cumhuriyette acil durum ilan edildi. Açık bir şekilde Putin’in sözleri manüpile edildi. Tarihten bahsettiğiniz konular var. Mesela eski imparatorluğun tekrar kurulacağı gibi sözler söylendi burada. Donbas’ta yaşayanları Rus destekçisi asiler gibi görüyorsunuz, bunu daha önce de yapmıştınız. ” dedi.
“KREMLİN TARAFINDAN YAYILAN BİR VİRÜS VAR, BU VİRÜS BM’Yİ DE VURDU”
Ukrayna Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya ise Rusya temsilcisinin açıklamalarından sonra söz alarak, “Maskemi çıkararak konuşma yapacağım, sonuçta hepimiz aşılarımızı olduk. Koronavirüsün aşısı var, yaşananlar ise şu ana kadar hiçbir virüsün yenemediği bir virüs yüzünden gerçekleşti. Bu virüs BM’yi vurdu ve şu anda Kremlin tarafından yayılıyor. Bu toplantıyı talep ettik, çünkü dikkatinizi çekmemiz gereken bir konu var. Putin sözde halk cumhuriyetlerini tanıma kararı aldı.” ifaderini kullandı.
“SİYASİ VE DİPLOMATİK ÇÖZÜMÜ DESTEKLİYORUZ”
Rusya’nın sekiz yıldır savaşı körüklediğini belirten Kyslytsya, “Başkan Zelenskiy’nin de dediği gibi Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği her zaman baki kalacaktır, bunu söylemem gerekiyor. Bugün ve yarın alınacak karar ile birlikte Rusya, askerlerinin varlığını meşrulaştırmış olacak bu bölgede. Bu ülke sekiz yıldır savaşı körüklüyor, şimdi de öne sürdüğü şekilde barışı tahsis edemiyor. Biz barış istiyoruz ve eylemlerimizde tutarlıyız. Ortaklarımızdan net ve etkili adımlar bekliyoruz. Burada siyasi ve diplomatik bir çözümü destekliyoruz, provokasyonlara mağlup olmayacağız.” dedi.
Rusya’nın, Ukrayna’ya uzun dönem tehdit stratejisinden vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Kyslytsya, “Biz kendi toprağımızdayız, kimseden, hiçbirşeyden korkumuz yok. Kimseye borcumuz yok ve kimseye hiçbirşey vermeyeceğiz. Bundan şüpheniz olmasın. Çünkü artık 2014 Şubat’ında değiliz, artık 2022 Şubat’ındayız. Avrupa’da, Ukrayna’da ve küresel çapta barış yanlısıyız. Rusya Federasyonu’nu bir kez daha bugünün açıklamalarını okumaya davet ediyoruz. Top artık Rusya’nın sahasında. Rusya, Ukrayna’ya yönelik uzun dönem stratejisinden vazgeçebilir, tehdit ve güç kullanımını bırakabilir. Ve yeniden hepimizin söz verdiği şeyi yapabilir. Temel prensipler barış ve BM anlaşmalarına uygun davranabilir. Rus işgal güçlerinin onaylanabilir ve tanımlanabilir bir şekilde geri çekilmesini talep ediyoruz. BM hasta, bu bir gerçek. Bu Kremlin tarafından yayılan bir virüs.” diye konuştu.
“YAŞANANLAR, KIRIM’DAKİ OLAYLARIN TEKRARI”
Toplantıdaki diğer temsilcilerin konuşmalarından ara başlıklar ise şu şekilde;
Arnavutluk Daimi Temsilcisi, “Bu tanınan bölgeler kararını, Arnavutluk en sert ifadelerle kınıyor. Rusya’nın bu eylemi geçersizdir, hiçbir temeli yoktur. Herkese bunu reddedip kınamasını tavsiye ediyoruz. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Tüm dünya Rusya Federasyonu’nun, Ukrayna’nın egemenliğinin altını kazıdığını gördü, şahit oldu. Kırım’da yaşanan olayın bir tekrarıdır bu. Azınlıkların silah olarak kullanılması bir tehdit oluşturuyor. Rusya, Ukraynanın sınırından tüm askerlerini çekmelidir. BM aktif olarak dahil olup, Ukrayna’nın özgürlük içinde yaşamasını savunmalıdır.” dedi.
“AYRILIKÇI BÖLGELERE ASKER YOLLANMASI BİZİ ENDİŞELENDİRDİ”
Fransa Daimi Temsilcisi, “Fransa, Rusya’nın ayrılıkçı cumhuriyetçileri resmen tanımasını kınıyor. Bu, BM anlaşmalarının temel ilkelerinin bir ihlalidir. Diplomasi çabalarımızı sürdürüyoruz. Rusya’ya da çağrı yapıyoruz, sizin de sözleriniz eylemlerinizle bir olsun. Fransa, Ukrayna’nın gösterdiği sabrı da takdir ediyor. Onların yanındayız ve onlarla biriz. Ayrılıkçı bölgelere asker yollanması bizi endişelendirdi. Bu konuda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Ukrayna’nın çağrısı ile acil toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde, bölgedeki tehlikeli gelişmelerden çok büyük endişe duyduklarını aktardı.
“BÜYÜK BİR ÇATIŞMA RİSKİ VAR, BU ÖNLENMELİDİR”
BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, bölgedeki tehlikeli gelişmelerden çok büyük endişe duyduklarını belirterek, “Önümüzdeki saatler ve günler kritik olacak. Büyük çatışma riski gerçektir ve ne pahasına olursa olsun önlenmesi gerekir.” diye konuştu.
Rusya’nın “Barış misyonu” adı altında doğu Ukrayna’ya asker gönderdiği haberlerinden dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirten DiCarlo, ateşkes ihlalleri ile bölgedeki sivillerin zarar gördüğünü kaydetti.
DiCarlo, son gelişmelerin mevcut müzakerelere olası sonuçları konusunda son derece endişeli olduklarını tekrarlayarak, gelinen noktada bölgesel güvenlik sorunları için taraflar arasında diyaloğu sürdürmenin daha da önemli olduğunun altını çizdi.