NG Araştırma’nın 2024 Mart ayında yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de geçim şartları her geçen gün zorlaşıyor. Emekliler, asgari ücretliler ve kiracılar artan fiyatlar karşısında çaresiz. Katılımcıların yüzde 37’si, asgari ücretle bir kişinin dahi temel ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünüyor. Her 3 kiracıdan 2’sinin ev kirasının beklediklerinden çok fazla olduğunu ve ödemekte zorlandığını söylüyor.
NG Araştırma’nın 20 Şubat – 11 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştirdiği ve bin 737 kişinin katıldığı kamuoyu araştırması, Türkiye’deki geçim şartlarının zorluğunu gözler önüne serdi. Son dönemdeki zamların hayat standartları üzerindeki etkisi, alım gücü ve ekonomik memnuniyet düzeyleri mercek altına alındı.
EMEKLİLER VE ASGARİ ÜCRETLİLER ZOR DURUMDA
Araştırmaya göre, emeklilerin yüzde 86’sı, 2024 yılında emekli maaşlarına yapılan yüzde 49,25’lik zammın yetersiz olduğunu belirtti. Asgari ücrete gelen yüzde 49’luk zam da vatandaşların beklentilerini karşılamadı; her 10 kişiden 6’sı zammın beklediklerinden az olduğunu ifade etti.
GEÇİM ZORLUĞU VE KİRA YÜKÜ
Katılımcıların yüzde 37’si, asgari ücretle bir kişinin dahi temel ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünüyor. Kiralardaki artış, her 3 kiracıdan 2’sinin ev kirasının beklediklerinden çok fazla olduğunu söylemesine yol açıyor. Türkiye genelinde ödenen aylık kira ortalaması 8 bin 737 TL olarak belirlendi.
AKARYAKIT ZAMLARININ YAŞAM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Faturalardaki ve benzin fiyatlarındaki artış, katılımcıların büyük çoğunluğunu olumsuz etkiledi. Gıda ürünlerindeki fiyat artışlarından olumsuz yönde etkilenenlerin oranı ise yüzde 92. Akaryakıt zamları ise sürücülerin araç kullanım sıklığını azaltmasına neden oldu.
BİRİKİM YAPABİLME DURUMU
Araştırmaya katılanların yüzde 80’i birikim yapamadığını, sadece yüzde 20’si düzenli olarak birikim yapabildiğini belirtti. Aylık gelirlerin temel ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığını söyleyenlerin oranı ise her iki kişiden biri olarak dikkat çekiyor.
Göz Atmak İster misiniz?
“Etki Ajanlığı” yasa teklifi revize edilmek üzere geri çekildi
Kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak adlandırılan, “Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme” maddesi geri …