Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Türkiye’de doğalgaz dağıtım merkezi kurulmasını teklif ettik, ucuz yakıt sevkiyatına devam edeceğiz ” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile Soçi’de bir araya geldi. İki liderin masasında oldukça hayati meseleler yer aldı. Yaklaşık 3 saat görüşen iki lider, ticaret, enerji, tarım, turizm ve finans konuları görüştü. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin kameraların karşısına geçti.
“Ülkeler arasındaki enerji iş birliği stratejik düzeyde”
İlk sözü alan Putin, iki ülke arasındaki enerji iş birliğinin stratejik nitelikte olduğunu vurguladı.
Putin daha sonra Türkiye’ye ucuz yakıt sevkiyatına devam edeceklerini bildirdi.
Rusya Devlet Başkanı konuyla ilgili, “Enerji alanında iş birliğimiz stratejik nitelikte. Türk ekonomisine ucuz yakıt sevkıyatına devam edeceğiz” dedi.
“Türk ekonomisine ucuz yakıt sevkıyatına devam edeceğiz”
Putin son olarak Gazprom’un Botaş’a doğalgaz dağıtım alanının kurulması için yol haritasını paylaştığını da sözlerine ekledi.
Putin’in konuyla ilgili ifadeleri şöyle: “Küresel ve bölgesel konuları değerlendirdik. Ticaret hacmimiz 62 milyar dolara ulaştı. Dolar ve euronun payı aramızdaki ticarette sürekli düşüyor. Rosatom şirketimiz Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşaatına devam ediyor. Önümüzdeki yıl ilk ünite enerji versin diye binlerce insan çalışıyor. Enerji alanında iş birliğimiz stratejik nitelikte. Türk ekonomisine ucuz yakıt sevkıyatına devam edeceğiz. Gazprom Botaş’a doğalgaz dağıtım alanının kurulması için yol haritasını paylaştı.”
Öte yandan Vladimir Putin’in basın toplantısındaki diğer ifadeleri şu şekilde: “Bugün Karadeniz girişiminin sona ermesinden bahsettik. Batı bizi buna mecbur etti. Batı Rus tarım ve gübre ürünlerinin ihraç edilmesini engelliyor. Biz Ukrayna tarafının insani koridorlarını terörist saldırılar yapmak için kullandığını söylüyoruz. Ukrayna’nın dünya gıda ihracatındaki payı yüzde beş bu oran ileride daha da azalacak.
Gönderilen gıdaların yüzde 70’i gelişmiş ülkelere gitti, ihtiyacı olan fakir ülkeler yüzde 3’ten daha az pay aldı. Biz anlaşmayı canlandırmaya hazırız. Rus ürünlerine yaptırımlar kaldırılmalı. Rusya’dan 1 milyon ton tahıl imtiyazlı fiyatla Türkiye üzerinden Katar finansmanıyla Afrika’ya gönderilmesi üzerinde çalışıyoruz.”