Rus lider: Müzakere yolunda ilerlemeye hazırız, orduyu geri çekiyoruz

Savaş çıkacak söylentilerini reddeden Putin, kıtada savaş yaşanmasını istemediklerini söyledi. Rus lider, “Müzakere yolunda ilerlemeye hazırız.” dedi.  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü.
Üç saatten fazla süren görüşmede, Ukrayna ile savaş çıkacağı yönündeki söylentilerin gölgesinde yaşanan gerilim masadaydı.  İki lider, görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
“SAVAŞ İSTEMİYORUZ”
Putin,”Avrupa’da savaş istemiyoruz. Çözüm Minsk barış sürecine dayanmalı. Askerlerimizin bir kısmını çekmeye karar verdik. Birlikte daha fazla çalışmaya hazırız. Müzakere yolunda ilerlemeye hazırız.” dedi.  Putin’in bu açıklaması, Rus ordusunun Ukrayna sınırına büyük çaplı askeri yığınağının ardından geldi.
“NATO ÜYELİĞİ SORUNUNU ŞİMDİ ÇÖZMEK İSTİYORUZ”
Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın olası NATO üyeliği sorununun ertelenmesinin bir şey değiştirmeyeceğini, bunu şimdi çözmek istediklerini vurguladı.  “Rusya, ABD ve NATO’nun Avrupa’nın birçok ortak belgesinde yer alan eşit ve bölünmez güvenlikle ilgili temel prensipleri son derece keyfi olarak ve kendi çıkarına olacak şekilde yorumlamasına göz yumamaz.” diyen Putin, şunları kaydetti:
“DURUMU DAHA KÖTÜYE GÖTÜRECEKTİR”
“Bu prensip sadece kendi güvenliğini sağlama yöntemlerini özgürce seçme ve herhangi askeri birliklere ve ittifaklara özgürce katılma hakkına ilişkin hükmü değil, aynı zamanda bir ülkenin güvenliğinin diğer ülkelerin güvenliğine zarar vererek pekiştirmeme yükümlülüğünü de içeriyor. NATO’yu hemen yanı başımızda görüyoruz. Sorunlarımızı diplomatik yollarla çözmek istiyoruz. Umarım Batılı ortaklarımız sesimizi duyar. Müzakere sürecinin uzatılmasından endişe ediyoruz, ki bu da durumu daha kötüye götürecektir.”
“SAĞDUYULU GÖRÜŞME”
Rus lider ayrıca, Scholz ile görüşmesinin “sağduyulu” olduğunu ve Scholz’un Moskova ile pragmatik ikili ilişkiler sürdürmeyi amaçladığını söyledi.
“BİRLİKLERİN GERİ ÇEKİLMESİ İYİYE İŞARET”
Rusya ile Batı arasındaki diyaloğu sürdürme olasılığından bahseden Almanya Başbakanı Scholz ise “Diplomatik seçeneklerin tükenmekten çok uzak olduğunu açıkça kabul ediyorum.” ifadesini kullandı.  Rusya’nın bazı birliklerini geri çekmesinin “iyiye işaret” olduğunu dile getiren Scholz, daha fazlasını umduklarını kaydetti.
RUSYA-UKRAYNA SINIRINDA YAŞANANLAR
Belarus ve Rusya, 10 Şubat’ta “Müttefik Kararlılığı-2022” adlı ortak askeri tatbikatı başlattı. Askeri birlikler, Ukrayna ve Polonya sınırları yakınlarında sınırları güçlendirme ve koruma görevlerine yoğunlaştı. Belarus Silahlı Kuvvetleri’nin bazı askeri birlikleri ile Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin Doğu Askeri Bölgesi’ne bağlı askeri birliklerinin katıldığı ortak tatbikatta, Rus ordusuna ait iki S-400 ve Pantsir-S hava savunma füze sistemleri ile Su-35, Su-30, Su-25 uçakları görev alıyor.
Tatbikat, Belarus topraklarındaki Obuz-Lesnovskiy, Osipoviçskiy, Brestskiy, Gojskiy, Domanovskiy poligonları ve Baranoviç, Luninets, Lida, Maçulişçi askeri hava üslerinde 20 Şubat’a kadar devam edecek.
BATI’DAN YAPILAN AÇIKLAMALAR: SAVAŞ AN MESELESİ
İki ülkenin ortak tatbikata başlamasının ardından ABD ve İngiltere başta olmak üzere bazı Batılı ülkeler, Rus ordusunun Ukrayna’ya girmesinin “an meselesi” olduğu şeklinde açıklamalar yaptı. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’da yaşayan Amerikalılardan 48 saat içinde ülkeyi terk etmelerini istedi. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya’nın Ukrayna’yı her an işgal edebilecek durumda olduğunu belirtti.  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Avrupa’da bir çatışma riskinin “gerçek” olduğunu söyledi.
LAVROV: ENFORMASYON TERÖRÜ
Moskova yönetimi ise Batılı ülkelerin “işgal” iddialarına tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, söz konusu suçlamaları reddederek, “Tatbikatları, kimin ne düşündüğü, nasıl bir histeri yarattığına veya gerçek bir enformasyon terörü yarattığına bakmadan gerçekleştiriyoruz.” dedi.

YÖNETİCİ Editör

Taraf Olmayan Habercilik Yapan Aybüke Türk Haber, dünyadaki bütün Türklerin gür sesi ve onların kulağı olacaktır. Habere Bozkurtça bakan ve değerlendiren Aybüke Türk Haber mazlumların da temsilcisi olmayı hedeflemiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

“Etki Ajanlığı” yasa teklifi revize edilmek üzere geri çekildi

Kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak adlandırılan, “Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme” maddesi geri …

Bir yanıt yazın