Şadi Yazıcı: Tuzla’da 550 projeyi hayata geçirdik

İstanbul’un Tuzla ilçesinin Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, ilçenin vizyon projelerini anlatırken bugüne kadar yapılanlarla şehrin ihtiyacı olan tüm kentsel yapının oluşturulduğunu, önümüzdeki dönemde ise olanakların artırılarak genişletilmesinin planlandığını anlattı.

Türkiye, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere hazırlık yaparken aday olan belediye başkanları da projelerini katıldıkları yayınlardan paylaşmaya devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve ilçe belediyelerinin seçimlerde ayrı bir önemi var.

Cumhur İttifakının İBB Başkan Adayı Murat Kurum’la birlikte omuz omuza çalışan isimlerden birisi de Tuzla ilçesinin mevcut Belediye Başkanı ve önümüzdeki 5 yıllık dönemde tekrar AK Parti’nin aday gösterdiği Şadi Yazıcı oldu.

Yazıcı, CNN Türk’te katıldığı programda Samet Güner’in sorularını yanıtlayarak, Tuzla’nın dünü, yarını, belediyecilik anlayışını ve vizyon projelerini anlattı.

“550 projeyi hayata geçirdik”

Yerel seçim hazırlıklarının bittiğini ve çalışmalara başladıklarını belirten Yazıcı, ekranlardan şu bilgileri aktardı: ‘Yaptıklarımız yapacaklarımınız teminatıdır’ diyerek yola çıktık. 550 projede yapmış olduğumuz çalışmalarda aslında üç ayaklı bir oluşum düşündük. Kurumsal manada, toplumsal manada, kentsel manada tüm çalışmalarımızın 550 proje ile süsledik.

Bugüne kadar yaptıklarımızla iddialıyız. Kurumsal manada belediyecilik altyapısı güçlendirirken, aynı zamanda kentin ihtiyacı olan marina, bilim merkezi, kamu binası da dahil olmak üzere aile sağlığı merkezi, ağız ve diş sağlığı merkezi de yaptık.

Kültür merkezler ile birlikte şehrin tüm ihtiyaclarını giderek kentsel merkezi oluşturduk. Yolları, kaldırımları bunların yanındaki altyapıları saymıyoruz bile. Bunların yanı sıra yeşil alanları, sportif alanları, oluşturduk. Toplumsal çalışmalarla da bu işi süsledik. Toplumun tamamını kucaklayan projeleri ortaya koyduk.

“Şimdi yapılan işlerin sayısı artacak ve geliştirilecek”

550 proje ile kentin tüm ihtiyaçlarını karşıladık. Şimdi artık bunların sayılarının artırmayı, geliştirmesini amaçlıyoruz. 17 sosyal tesis yapmışsak, bunu artırmayı mesela ‘Tuzla Kahvecisi’ gibi bir marka ile vatandaşlara çok ucuza ama kaliteli hizmet vermeyi amaçlıyoruz.

“Türkiye’nin en fonksiyonel parkı”

Şelale Park’la ile ilgili kendisine soru yöneltilmesi üzerine Yazıcı, şu yanıtı verdi: Marina çok fonksiyonel bir yapıya sahip. İçinde 50 metrelik tüneli olan ve karantinası en iyi olan akvaryum var. Şelale Park’la da bir kent parkını ortaya koymak istedik.

Park, İstanbul’un tek karting pistine sahip. Yüzde 20 indirim sağlayan bir tesis var. Havuzlarımız ve bilim teknoloji merkezi TEKMER var. ‘Artı bir kafalar’ daum sendromlular için. Park, eko teknolojik bir parktır. Güneş panelleriyle kendi enerjisini kendisi karşılıyor. Sadece Tuzlalıların değil, dışarıdan da gelinen bir tesis oldu.

“Marina 20 milyon ziyaretçi alıyor”

Bir İstiklal’de yürürsünüz, iki Bağdat Caddesi’nde yürürsünüz, üç Tuzla Marina’da yürürsünüz. Yürünebilir gerçekten düz ayak bir yapıya sahip. Marina, aslında Tuzla’nın kendisine yetebilmesi için düşündüğümüz ihtiyaçlardan birisiydi. Tuzla’nın ihtiyacını nasıl karşılayabiliriz?’ diye düşündük.

Marina, konaklama ile birlikte Tuzla’nın kendisini ağırlıyor ve hatta dışarıdan turist alıyor. Hatta 500 binden fazla yabancı turistin de geldiği bir nokta oldu. 20 milyondan fazla ziyaretçi alıyor. Merkezle arasını nostalji treniyle bağladık. Köfte ve balık yemeğe Türkiye’nin her yerinden geliyorlar.

Yılda 125 bin kişiye evde sağlık hizmeti

Yazıcı, halka sosyal anlamda dokundukları konularda devlet hastanesi ile birlikte evde sağlık hizmeti verdiklerini, her yıl 125 bin kişiye hizmet verildiğini, ihtiyacı olanlara gerekli sağlık malzemeleriyle, transportlarıyla birlikte destek verildiğini ve bu rakamının İstanbul’un yüzde 17’sine tekamül ettiğini bildirdi.

Çölyak hastalarının ihtiyaçlarının da karşılanmaya başlandığını belirten Yazıcı, birinci basamak hizmetinin 20 sağlık merkezi ile yürütüldüğünü, bunun da Tuzla Belediyesi’nin imkanlarıyla yapıldığını bildirdi.

“3 bin çok ihtiyacı olan ailenin her şeyini gideriyoruz”

Yazıcı, ilçelerindeki ihtiyaç sahibi kişilere verilen hizmeti anlatmaya şu sözlerle devam etti. İkinci basamak ve üçüncü basamak olan sağlık hizmetlerinin devlet hastanelerde yapma konusunda da çok ciddi çalışmalar yaptık. Bu arada da hasta transportu sağlamak konusunda hastalara yardımcı oluyoruz. Böbrek diyalizi olanlar, fizyoterapiste ya da kemoterapiye ihtiyacı olan hastalarımıza da yardım ediyoruz. Ama biz 3 bin çok ihtiyacı olan ailenin her şeyini gideriyoruz.

“Her gün 2 bin çocuğa yemek”

Gönül elleri organizasyonunda engelli vatandaşlara, engelli çocuklara yönelik engelli koordinasyon merkezi var. Eğitim komisyonuyla çocukların defter, kalem ihtiyaçları dahil tüm kırtasiye ihtiyaçlarını karşılayan ve okullarda bazen yeme-içme ihtiyaçları olan fakir-fukara çocuklarımızı her okulda belirliyoruz. Her gün 2 bine yakın yemek veriyoruz. Gönüllü hanımefendiler aracılığı ile aş evinden yardımcı oluyoruz.

“Üniversite öğrencilerine burs veriyoruz”

Eğitim yardımı ile birlikte Tuzla’da oturanlara, örgün eğitim veren 3 bin 500-4 bine yakın her üniversite öğrencisine de burs veriyoruz. 13-14 yıldır bunları biz yapıyoruz.

Yeni dönemde hayali: Hayat standardı daha yüksek bir Tuzla

Yazıcı “yeni dönemde ne hayal ettiği” sorusu üzerine ise şu yanıtı verdi: Tuzla, İstanbul’un kenarında hissediliyordu. Tersane ve fabrikalarla İstanbul’un çok yükünü alıyoruz. Dezavantajlı durumumuz avantaja çevirmek istedik. Yaşanabilir ve yaşam standardı yüksek bir Tuzla oluşturmaya gayret ettik.

Şimdi en fazla nitelikli göç alan, İnsani Değişim Vakfı’nın (İNGEV) endeksinde Türkiye’de ilk 18’e ve İstanbul’da ilk 10’e girmiş bir ilçe haline geldik. ‘İstanbul’da sayılmaz’ denilen Tuzla artık bir destinasyon merkezi oldu. Herkes şimdi Tuzla’dan ev almak ve Tuzla’ya yerleşmek istiyor. ‘Tuzla Kart’ sahibi olup, Tuzla’da yaşamak bir ayrıcalıktır.

30 binin üzerinde gence spor desteği

Bilim, sanat, spor merkezlerinde tüm spor klüplerini destekliyoruz. 30 binin üzerinde gence destek veriyoruz. Federasyonla birlikte su sporları merkezini oluşturuyoruz. Denizcilik Müzesi ve spor merkezi ile birlikte artık ‘spor’ denince akla Tuzla gelecek.

Eğitim kent Tuzla konsepti

Eğitim kenti Tuzla ile ilgili yapılan çalışmaları da aktaran Yazıcı, eğitim konusuna çok önem verdiklerini, sanayici ve akademisyenin bir araya getirilerek ciddi bir koordinasyon kurulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

9 okul 2 anaokulu yaptık. Belediye olarak bu işin sekreteryasını sağlıyoruz. Bilgi ve aksiyonu bir araya getirerek hem istihdama katkı hem ekonomiye katkı hem de ülkemizdeki temel eğitim konusundaki açığı da kapatarak Tuzla’mızı “eğitim kenti Tuzla” konseptini en iyi şekilde yerleştirmeye çalışıyoruz.

“Ulaşım konusu çözülmek zorunda”

Toplu ulaşımın rahatlamasıyla ilgili de görüşlerini dile getiren Yazıcı, şu değerlendirmede bulundu. Daha önce belirlediğim endekste ulaşım ayağı da var. Periferde olmamız nedeni ile aslında ulaşımımız zor oluyor. Metronun gecikmesi, yan yolların olmaması, Sabiha Gökçen’e bağlantı olmaması, Büyükşehir’in yapması gereken; İETT otobüslerinin sayısının artırılması, minibüs ve yeni otobüs hatlarının koyulması olmayınca biz 18’de kaldık. Aslında biraz daha yukarıda olabilirdik.

12’ye çıkabilirdik. Maalesef bunlar yapılamadı. Metro, Tuzla’da açılamadı. Hafif raylı sistem olmadı. Otobüslerin sayıları artılamadığı gibi bazılarının da azaltılması ve bir tanesinin iptali söz konusu. Ama yeni seferler konulmalı. Ulaşım konusu çözülmek zorunda.

“En önemli sorun koku”

En önemli sorun olan koku meselesine Büyükşehir’in ve özellikle organize sanayilerle, Bakanlıklarla birlikte çevre koruma dairelerinin el atması lazım. Evsel bir arıtma var. Koku meselesi bittiğinde Tuzla daha yaşanabilir, çok daha parlayan bir yıldız haline gelecektir.

Her seçimde projelerin yüzde 99’unu bitiriyorduk, 2014’te 2019’da böyle oldu. Bu sene pandemi nedeniyle yüzde 86’sını bitirebildik. Özellikle Büyükşehir’le olan projelerimizi tamamlayabilseydik bitirme oranı yüzde 99 olacaktı. Bu seçimde birlikte, devam edip, onları da bitireceğiz.

YÖNETİCİ Editör

Taraf Olmayan Habercilik Yapan Aybüke Türk Haber, dünyadaki bütün Türklerin gür sesi ve onların kulağı olacaktır. Habere Bozkurtça bakan ve değerlendiren Aybüke Türk Haber mazlumların da temsilcisi olmayı hedeflemiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

“Etki Ajanlığı” yasa teklifi revize edilmek üzere geri çekildi

Kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak adlandırılan, “Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme” maddesi geri …

Bir yanıt yazın