AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, muhtar maaşlarını ve evim şirketleri mağdurlarını koruyacak düzenlemeleri içeren yasa teklifi ile ilgili açıklama yaptı. AK Parti uzun süredir üstünde çalıştığı yeni torba yasada çalışmalarını tamamladı.
İlk olarak faizsiz ev satan firmaların vatandaşa yönelik mağduriyetini önlemek için çalışmalarına başlayan AK Parti kurmayları, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarların maaşını asgari ücret seviyesine çıkaracağını müjdelemesi sonrası, bu konu için de harekete geçti.
Bugün AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, yapılan çalışmalar hakkında açıklama yaptı.YASA TEKLİFİ HAZIRÇalışmaları torba yasa olarak Meclis’e gönderdiklerini belirten Elitaş “Muhtar maaşlarını asgari ücret seviyesine çeken, Vergi Usul Kanunu’yla kaçakçılık suçunun zincirleme suç kapsamına alınmasını içeren ve evim şirketleri mağdurlarını koruyacak düzenlemeleri de içeren torba yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na bugün sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Torba yasa için yapılan çalışmalar daha önce bankacılık alanında ve TMSF özelinde şu şekilde açıklanmıştı:
Özellikle banka ve bankacılıkla ilgili düzenlemeler içeren yeni torba çalışmada, şirketleri ilgilendiren önemli hükümler yer alacak. Torba yasada, bankaların mevduat hesaplarına uygulanan sigorta güvenceleri genişletiliyor. Bundan sonra şirket hesaplarına da sigorta güvencesi gelecek. Bu, 300 milyar liralık bir hesabın güvenceye alınması anlamına gelecek. Bankanın batması durumunda, hesapların güvencesi için devlet devreye girecek.
Bankalardaki mevduat hesapları konusunda uygulanan sigorta kapsamı genişletiliyor. AK Parti kurmayları, mevcut uygulamada, gerçek kişilere yönelik 200 bin lira sigorta güvencesi verildiğini, bir bankanın batması veya sıkıntıya girmesi durumunda, kişinin hesabındaki parayı ödeyemezse, 200 bin lirasını devletin ödediğini belirtti.
HIZLI SATIŞ, HAK KORUMAYA YÖNELİK MADDELER EKLENDİ
Taslağın TMSF ve BBDK’yı ilgilendiren maddelerine yeni hükümler ekleniyor. TMSF kayyumlarına yönelik açılan davalar konusunda farklı bir uygulama getirilecek. Herhangi bir dava durumunda kurum hatası varsa kuruma, kayyumun kusuru varsa kayyuma rücu edecek.
TMSF bünyesindeki şirketlerinin etkin ve verimli yönetimine yönelik yeni bir uygulama gelecek. Bu kapsamda, şirketlerin kamunun yönetimi yerine satışına öncelik verilecek.
TSMF bir şirkete el koyduğunda kısa süre içinde satılması içi mekanizma işletilecek. Satıştan elde edilecek para bir bankada bloke edilecek ve nemalandırılacak.
MAĞDURLARA DÜZENLEME
Ev almak için şirketlere para yatırıp mağdur olanlar için de düzenleme yapılıyor. Bu çerçevede; Tasfiye edilen Tasarruf Finansman Şirketlerinin tasarruf dönemi müşterilerinin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik düzenleme yapılıyor. OHAL kapsamında kapatılan veya Hazineye devredilen kurum ve kuruluşların her türlü taşınır ve taşınmazlarının devir işlemlerine ilişkin tedbirlerde düzenleme yapılmakta ve bu kuruluşlardan alacaklı olanların alacaklarının ödenmesine ilişkin düzenlemeler yapılıyor.
666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname öncesi alınan ücretlerin korunmasına yönelik düzenleme getiriliyor. 2/B kapsamındaki taşınmazlar ile Hazineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin başvuru ve ödeme sürelerinin uzatılması hedefleniyor. Kamu personeline ödenen konaklama gideri ödemesi de teklifle artırılıyor.
KAÇAKÇILIK SUÇLARINDA KOVUŞTURMA ETKİNLEŞTİRİLİYOR
Öte yandan Vergi Usul Kanunu’nda yapılacak değişiklik ile kaçakçılık suçları, zincirleme suç kapsamına alınırken, vergi kaçakçılığı suçlarında etkin pişmanlık uygulaması öngörülüyor. Kaçakçılık suçlarına ilişkin kovuşturma sürecinin etkinleştirilmesi de amaçlanıyor. Vergi kaçakçılığı suçlarında geçiş aşamasına ilişkin düzenlemeler getiriliyor. Seyahat acentalarının birliğe ödeyecekleri yıllık aidatın belirlenmesinde Cumhurbaşkanına yetki verilmesi öngörülüyor.